Važnost vođenja osobnog dnevnika

Blog

Dragi moji ljudi,
Evo sam se ušuškala kod kuće i reko idem vam napisati dvi tri riči. Vrijeme je za novi newsletter. Jučer mi je tek sinulo o čemu bih vam mogla pisati ovaj put. Pa idem iskoristiti to dok imam inspiraciju.

Tema newslettera za veljaču je osobni dnevnik. U art terapiji to je vizualni dnevnik ili art dnevnik, kako ga ja zovem na ljepši način. Svaki dobar i kvalitetan terapeut svom će klijentu preporučiti vođenje dnevnika pa je to uvijek i moja preporuka. Ali ne samo klijentima, već svima. Osobni dnevnik ima svoje benefite o čemu ću kasnije pisati. Svi smo to radili kao djeca, kao tinejdžeri. I zašto smo prestali s tom dobrom navikom? To je nešto vrlo osobno i samo naše. I baš zato je vrlo vrijedno. Svi smo kao djeca ispunjavali leksikone, spomenare, intimne bilježnice, dnevnike, planere, rokovnike, razna čuda kojih se više ne mogu niti sjetiti koliko je to davno bilo. Sve to pripada prošlom stoljeću, a onda je u novom stoljeću i tisućljeću sve to zamijenila digitalna tehnologija.

Može se dnevnik voditi i digitalno, postoje razne aplikacije za to, ali nije to to. Nema do rukopisa i pisanja rukom. Između tipkanja i pisanja rukom razlika je ogromna, kod pisanja rukom u našem mozgu događaju se sasvim neke druge stvari, nego pri tipkanju. Stvaraju se nove neuronske veze, tako da je to prvi veliki benefit ove aktivnosti.
Sjećam se da sam kao djevojčica uživala u knjizi Dnevnik Adriana Molea. Onako kako većina nas percipira dnevnik, to je tajno mjesto gdje pišemo o sebi svoje najintimnije događaje, misli, osjećaje. Samo pišemo. U art terapiji stvari su malo drugačije. Naš dnevnik osim pisanja uključuje i crtanje, slikanje, kolažiranje, fotografiju, bojanje………. Tu je dakle prisutno i likovno izražavanje, likovna ekspresija, kao sastavni dio dnevnika. Omjer pisanja i likovnosti određuje sam autor dnevnika. Također, način na koji će kombinirati pisanje i likovnost je na autoru. Autor ima potpunu slobodu kreiranja kako će dnevnik u konačnici izgledati. Kada želi zabilježiti nešto važno u svoj dnevnik, može prvo zapisati pa nacrtati, ili prvo nacrtati pa zapisati. Redoslijed nije bitan, uopće, ono što je bitno je da postoje oba elementa, neverbalan i verbalan, kod vođenja dnevnika, jer se na taj način događa integracija iskustva.

Naravno, ponekad možemo napraviti iznimku, pa samo nacrtati nešto ili samo zapisati nešto. Ovo je art terapija, slobodno mjesto i prostor slobode, gdje ne postoje pravila, postoje samo preporuke.

Prvi dan moga studija dočekala nas je profesorica art terapeutkinja, s uputom kako ćemo tijekom čitavog studija voditi vizualni dnevnik. Nama je to bio obavezan dio studiranja, i polaganja ispita. Jer jako veliki dio studija bazira se na osobnim procesima svakog studenta.

Prvi dan moga studija moja krila počela su rasti, konačno sam osjetila osjećaj slobode i što znači biti istinski slobodna. Za mene to je svijet umjetnosti i kreativnosti, moja sloboda znači disati kreativnost.

Nakon čitanja ovog newslettera započnite i vi voditi svoj art dnevnik. Ja ga vodim cijelo svoje studiranje i vodit ću ga i dalje. Preporuka je voditi dnevnik svakodnevno, a ja ga vodim po potrebi. Imam desetak dnevnika, jer sam kao profesionalac malo istraživala razna mjesta za dnevnik, i došla do zaključka da je svaki dnevnik jednako dobar. Niti jedan moj dnevnik nisam popunila do kraja, u svakom od njih ima još praznog mjesta.

U čemu možete voditi art dnevnik?
Ima mnogo načina. Ako imate pristup printeru u boji, možete isprintati moj autorski dnevnik u pdfu, koji se nalazi na mojoj web stranici među besplatnim materijalima. Postoje tamo dva moja autorska dnevnika. Oba dnevnika su tzv. vođeni dnevnici, jer imaju određena pitanja koja vas vode kroz proces.

Ako nemate printer, ta ista pitanja možete prepisati u neki svoj rokovnik i na taj način proći kroz isti proces.

Zatim postoje slobodni dnevnici, bez pitanja i gdje imate potpunu slobodu. To može biti rokovnik, bilježnica, blok, planer, pravi dnevnik kupljen u knjižari. To također može biti neka knjiga koja vam više nije zanimljiva, niti potrebna, pa je možete iskoristiti za dnevnik. Slova knjige dat će interesantnu pozadinu vašim slovima i crtarijama. Umjetnički vintage izgled dobit ćete koristeći knjigu požutjelih stranica. Moj favorit uvijek je vintage jer bijela boja papira previše blješti za oči. Zagasita boja papira je daleko ugodnija.

Možete voditi i tzv. dnevnik zahvalnosti, vrlo popularan u Mindfulnessu, gdje zapisujete na čemu ste sve zahvalni u svom životu. Zahvalnost je pak posebna tema za sebe. Na internetu ima puno dnevnika zahvalnosti koji se mogu besplatno isprintati, ali svi su na engleskom jeziku. Tako da i to je jedna od opcija.

Ako volite biti kreativni, dnevnik možete napraviti i sami. To je tzv. junk journal. Dnevnik napravljen od smeća. Na You tubeu postoji ogroman broj videa kako se to radi. Ja sam osobno tom idejom oduševljena i sama sam napravila takva četiri dnevnika. To je moj favorit među dnevnicima. Prije nego krenete u izradu takvog dnevnika, prvo treba na jednu hrpu sakupiti razne papire i papiriće koje imate kod kuće, a više vam ne trebaju. Na taj način ćete se riješiti svog smeća, a umjesto da
ga bacite u smeće, od toga možete napraviti dnevnik. To mogu biti doslovno bilo kakvi papiri i papirići. Dokumenti, računi, etikete, pakiranja, ambalaže, stari kalendar, koverte, časopisi, novine, omoti. Mnogi kreativci izrađuju junk journal koji je sam sebi svrha, kao uspomena na jedno razdoblje svog života, s tim da na te papire ništa niti pišu niti crtaju. Neki rade tematske dnevnike, na primjer oni koji vole biljke, naprave junk journal u koji pospreme sve što oko sebe nađu o biljkama. Imam i ja jedan takav tematski dnevnik iz svog djetinjstva, sačuvan, gdje sam pospremala sve svoje interese kao tinejdžerica.

Osobno sam više za opciju izrade dnevnika u kojem ima puno praznih papira i mjesta za pisanje i likovno izražavanje. Upravo takve dnevnike za sebe kreiram. Izabirem papire koji su s druge strane potpuno prazni. Kad je moj junk journal gotov, sve skupa to izgleda vrlo estetski zanimljivo. I junk journal je spreman za upotrebu.

Svi mi smo nekako navikli da kad nam nešto treba, odemo u dućan i to kupimo. Za izradu junk journala, ništa ne kupujemo, jer sve potrebno već imamo kod kuće. Na taj način držimo do održivog razvoja i ekologije. Učinili smo dobro za našu planetu. Ako svatko od nas učini nešto malo, svi zajedno učinili smo jako puno.

Kako ja kreiram art junk journal možete pogledati na mom You tube kanalu i također na početnoj stranici moje web stranice nalazi se link o tome – Art terapija i održivi razvoj.

Krenite s vođenjem dnevnika već danas. To je vaše sigurno mjesto i siguran prostor za vašu ekspresiju misli i osjećaja. To znači da brinete o sebi i njegujete sebe. Ako kvalitetno brinemo o sebi, znači da kvalitetno brinemo i o drugima. To je mjesto gdje ste potpuno slobodni. Možete izraziti nešto, izventilirati nešto, otpustiti i rasteretiti se od nekog tereta koji vas opterećuje. Ekspresija iscjeljuje. Kreativnost iscjeljuje. Benefiti su mnogobrojni. Izbacite iz sebe to nešto na papir. Papir će tome dati odličnu, najbolju trenutnu podršku.

Upalite svijeću, mirisni štapić, ambijentalnu lampu, stvorite za sebe atmosferu ugode i opustite se uz vaš dnevnik. Ako vam odgovara, pustite sebi i laganu meditativnu glazbu koju volite. Uronite u samo vaš nježni, bajkoviti svijet mašte i kreativnosti.

Sada je vrijeme za mene.

Kreativan pozdrav
Vaša Vesna

Podijelite blog