Apsolventsko putovanje u Austriju

16. – 20. listopada 2023.

Specijalizantice treće i četvrte generacije kreativnih terapeuta, na apsolventsko putovanje otišle smo u Austriju, u malo mjesto Bad Ausee. Putovalo nas je devet. Na periferiji tog gradića nalazi se vrhunska privatna klinika Ameos. Tamo smo provele jedan radni tjedan, punih pet dana. Iskustvo je bilo vrlo dragocjeno i nezaboravno. Posjetile smo onaj dio klinike gdje se provodi psihoterapija s pacijentima. Ova klinika svojim pacijentima također nudi i osigurava kreativnu terapiju, dakle art terapiju, muzikoterapiju i terapiju pokretom i plesom. Svaka od ovih terapija tamo ima i zasebnu sobu za rad. U klinici rade tri art terapeutkinje, dvije terapeutkinje pokretom i plesom i jedna muzikoterapeutkinja. 

Imale smo program za tih pet dana boravka tamo. Pohađale smo predavanja i radionice. Promatrale smo jednu individualnu seansu psihoterapeuta i pacijenta, te također jednu grupnu seansu psihoterapeuta i pacijenata. Upoznale smo mnoge terapeute, psihijatre i također jednu radnu terapeutkinju. Dolazile smo i u kontakt s pacijentima što je bilo posebno vrijedno iskustvo. Upoznavanje i promatranje terapeuta u radu bilo je vrlo korisno i neprocjenjivo vrijedno za moj vlastiti rad.

Dijeljenje iskustava sa zaposlenicima klinike i također s mojim kolegicama specijalizanticama je bilo nadasve poučno. U tih pet dana naučila sam jako puno.

Kad je došao petak, dan za odlazak, bilo mi je žao otići. Jer tamo sam se osjećala jako lijepo, kao svoj na svome. Shvatila sam koliko mnogo volim svoj novi poziv. Koliko mnogo volim učiti nove stvari koje me zanimaju. Jedva sam čekala podijeliti svoja nova znanja sa svojim klijentima. Ovo novo iskustvo veoma me obogatilo i osnažilo i kao ženu i kao terapeutkinju.

Bile smo smještene malo dalje od klinike, u prirodi. Dobile smo na raspolaganje dvije kućice, koje se tamo iznajmljuju gostima. Boravak u kući i u prirodi bio je prekrasan. A cijelo vrijeme boravka mogle smo čuti krave u blizini kako pasu travu i zveckaju svojim zvonima oko vrata. Krave koje daju najfinije alpsko mlijeko……….

Iskustvo te predivne prirode, bile su to i zračne i zvučne kupke.

Poveznica na video: “Kako mi je bilo u Austriji na edukaciji o kreativnoj terapiji”

Poveznica na objavu Hrvatske udruge za art terapiju: Usavršavanje specijalizanata kreativnih terapija u Austriji