Grupe podrške

Grupni rad se trenutno izvodi samo uživo po dogovoru. Dinamika susreta je jednom tjedno. Cijena ovog oblika rada je na upit, a plaćanje je obavezno na kraju svake seanse.

Grupa podrške je oblik rada u kojem se radi u kontinuitetu, redovito svaki tjedan, članovi grupe su uvijek isti i ne mijenjaju se.

Grupa je otvorenog tipa i može primiti novog člana grupe ukoliko u grupi ima mjesta i članovi grupe se s tim slažu jednoglasno.

Maksimalan broj ljudi u grupi podrške jest 6.

Rad je kontinuiran, radi se u skladu s terapijskim ciljevima grupe i rad je tematski što znači da radimo na određenim zajedničkim temama (emocije, zahvalnost, postavljanje granica, samoodgovornost, ljubav prema sebi, mindfulness, asertivnost, umrežavanje).

Tijekom ljeta grupa je na pauzi i odmoru, te također oko Božića, Nove godine i Uskrsa. Predah je grupi potreban da ne dođe do prevelikog zasićenja.

1 grupna seansa traje 90 minuta.
Za rad uživo sav likovni materijal osigurava terapeut.

Prije prvog upoznavanja s terapeutkinjom, obavezan dio je pokazati svoju ozbiljnost u terapijskom procesu i popuniti obrazac koji se zove Biopsihosocijalna evaluacija. Svaki novi klijent taj obrazac popunjava bez iznimke.

Novi klijent taj formular dobiva putem maila, popunjava u Wordu i vraća popunjeno nazad terapeutu. Tek kad terapeut dobije taj obrazac popunjen od strane klijenta, moguće je dogovoriti prvi susret.

Tijekom terapijskog procesa preporuka je voditi svoj art dnevnik. Klijent će tijekom terapije dobiti upute od terapeuta kako se to radi. Preporuka je voditi dnevnik svakodnevno ili po potrebi. U besplatnim materijalima ove web stranice, moguće je preuzeti na svoj uređaj Art dnevnik by Vesna Filaković.

Upis novih članova u grupu podrške otvoren je i moguć tijekom cijele godine, bilo kada se možete prijaviti. Dobrodošli ste!

Pravila komunikacije u grupi podrške

1. Diskrecija

U grupi se razgovara o vrlo osobnim stvarima. Stoga se sadržaji razgovora ne smiju iznositi vani.

2. Točnost

Sastanak grupe trebao bi započeti i završiti u točno vrijeme kako se ne bi ometalo rad grupe i kako bi se svi na vrijeme mogli vratiti svojim obvezama.

3. Uljudnost

Grupu treba obavijestiti ako ne možemo doći, ako ćemo kasniti ili ranije otići. Time pokazujemo da poštujemo ostale članove grupe i njihovo vrijeme.

4. Sloboda

Svatko za sebe odlučuje hoće li govoriti ili radije slušati. Dopušteno je postavljati pitanja, ali nitko ne mora odgovoriti na postavljeno pitanje.

5. Usmjerenost na rješavanje problema

Razgovaramo o onome što sada osjećamo i kakva je naša sadašnja situacija. Pogled ne bi trebao biti usmjeren na prošlost.

6. Uključenost i ravnopravnost

U grupi bi se svatko trebao osjećati integrirano i zaštićeno. Novim članovima olakšavamo uključivanje tako da im jedna osoba iz grupe posveti dodatnu pažnju, da im pričamo o grupi i njenom radu ili da ih pitamo o njihovim željama.

7. Prijedlozi umjesto savjeta

Svakoj osobi treba dati vremena da govori o svojim osjećajima i potrebama.
Dok ne možemo procijeniti situaciju, suzdržavamo se od bilo kakvih komentara/savjeta/preporuka/prijedloga rješenja. Kad smo razumjeli problem, možemo dati neki prijedlog ili iznijeti svoje iskustvo, ali samo ako osoba to želi.

8. Tolerancija

Međusobno se prihvaćamo onakvima kakvi jesmo. To znači, među ostalim, da ne sudimo o ponašanju ili stavovima drugih članova grupe jer sami imamo drugačije mišljenje.

9. Ohrabrivanje

Pazimo na to da svatko dobije riječ, pa i suzdržanije osobe. Ako netko ne govori, to još uvijek ne znači da nema što reći. Ponekad osobi treba samo malo ohrabrenja.

10. Bez prekidanja

Trudimo se da druge ne prekidamo. Ako se to dogodi, nastojimo što prije riječ opet dati osobi koju smo prekinuli.

11. Samo jedan mikrofon

Kako nikoga ne bismo ometali, pažljivo slušamo i izbjegavamo razgovore sa susjedom u grupi. Ako se sjetimo nečeg važnog, zapišemo to i kasnije iznesemo.

12. Bez monologa

Pazimo na trajanje svoga govora kako bi i drugi dobili priliku govoriti o svojim iskustvima.

13. Poštivanje

Nikad ne razgovaramo o odsutnim članovima grupe. Kako bismo se osjećali kad bi se o nama govorilo kad nismo prisutni?

14. Pozitivna riječ

Lijepo je čuti prijateljsku riječ. Zato drugima kažemo kad nam se dopalo njihovo ponašanje, neki prijedlog, prilog u diskusiji, itd.

15. Nezadovoljstvo iznosimo obazrivo

Ako nam nešto smeta, svoje osjećaje i želje obazrivo iznosimo ostalim članovima grupe. Pritom nikoga ne okrivljujemo.

16. Svatko pridonosi uspješnosti grupe

Svi zajedno pridonosimo uspješnosti grupe. Grupa potpore živi od naših iskustava, prijedloga i našeg uzajamnog podupiranja. Sukladno svojim mogućnostima, svatko treba preuzeti jedan dio obveza u grupi.

Izvor: Lica duše