Individualni rad s traumom

Vrlo važan dio rada jest rad s traumom. Radi se uživo ili online. Ovaj oblik rada izvodi se isključivo individualno, kroz dublji rad. Radom se prorađuje jedna trauma ili više njih ovisno o potrebama klijenta.

Rad s traumom je vrlo specifičan oblik rada za koji je art terapija izuzetno pogodna. Podržava klijenta u njegovim najtežim terapijskim i traumatskim procesima. Budući da su neprorađene traume pospremljene u našem tijelu, a s tim i neprorađene emocije koje se nalaze iza traume, u dubljim slojevima, upravo neprorađena traumatika može biti i vrlo često jest podloga i uzrok tegobama klijenata. Zato je u terapiji jako bitno raditi s traumama.

Kada terapeut detektira kroz rad prisutnost traumatike, kreće se u taj oblik rada u dogovoru s klijentom.

Trauma u prijevodu znači rana, a prorađuje se putem određenih protokola. U art terapiji službenih protokola ima jako puno, a terapeut odabire protokole koji su, prema procjeni terapeuta, najpogodniji za klijenta.

Budući da se traume pamte u slikama, zvukovima, mirisima, okusima, te fizičkim i tjelesnim senzacijama, kreativna terapija odnosno art terapija je veoma pogodna za prorade. Verbalna terapija i samo verbalizacija nije dovoljna za proradu traume, jer ona nema dublji pristup neverbalnim i nesvjesnim sadržajima, kao što to ima art terapija. Kroz rad se prodire u dublje dijelove ljudskog mozga i tijela i na taj način trauma iscjeljuje.

U radu s traumom, najvažnija je sigurnost i uzemljenost klijenta tijekom čitavog procesa, o čemu terapeut cijelo vrijeme vodi računa i podržava klijenta.

Besplatni materijali

Bojanka za traumu – link