Team building

Team building se odnosi na provođenje timskih aktivnosti kako bi osobe unutar tima naučile što efikasnije i bolje surađivati i obavljati sve buduće zadatke. Naglasak je na produktivnosti tima i jačanju određenih kompetencija. Te kompetencije često su povezane s interpersonalim odnosima te se odnose na komunikacijske vještine, rješavanje problema u timu, generiranje ideja, vještina stavljanja u tuđe cipele, vještine vođenja i druge.

Team building aktivnosti korisne su za poticanje povezanosti između članova tima i ostvarivanje sinergije tijekom zajedničkog rada. Tu karakteristiku možda neće ni sami članovi tima odmah primijetiti u svakodnevnom radu. Ipak, vještine i klima koju ostvarujemo team buildingom kriju se u sjeni i potiho potiču članove da zajedno rade ka ostvarenju zajedničkih ciljeva.

Team building i njegova povijest nam govore da je u pitanju naglasak je na razvijanju vještina koje će pomoći radnicima da obavljaju posao kao tim. Upravo je ta pripadnost timu i osjećaj povezanosti nešto što zaposlenicima znači najviše. Upravo zbog povezanosti se mogu ugodno osjećati na radnom mjestu te uživati u svom poslu. Team building pojedinca može naučiti interpersonalne vještine, ali i pomoći mu da upozna vlastiti način funkcioniranja u timu te kako se prilagoditi da bi rad s njim samim bio ugodniji. Team building na taj način čini radnike sretnijima i zadovoljnijima te potiče produktivnost radnika.

Izvor: Ramiro: Team building ili team bonding